Protozoology Mcqs

1. Bilateral symmetry commonly seen in

a.Balantindium coli

b. Giardia lamblia

c. Entamoeba coli

d. Isospora belli

e. Ecanthamoeba encephalitis

2. Regarding Leishmaniasis all are true except

a. Sand fly is a vector

b. Amastigotes and promastigotes are forms of the parasite

c.  Leishmania brazileinsis is a causative agent of kala azar

disease

d. New word leishmania spps includes L.mexican complex and L.braziliensis complex

e. None of the above

3. Balantidium coli

a. Trophozoite measure about 0.0060-0.0070mm long and 0.004-0.005mm wide.

b. Cause dysentery

c. Ciliated

d. zoonotic

e. All of the above

4. Naegleria fowleri

a. Free living amoeba

b. Cause Primary Amebic Meningoencephalitis

c.  Cause Granulomatous Amebic Encephalitis

d. a and c

e. a and b

5. In mosquitoes all true except

a. Vector of filariasis, viruses and malaria

b. Pupa does not feed

c. Only female suck blood

d. May contain merozoites

e. Plasmodium gametocytes fertilizes in their gut

6. Regarding Plasmodium all are true except

a. P.vivax shows relapse

b. P.falciparum is the most dangerous species

c. Hypnozoite of P.falciparum persist in hepatocytes

d. Cerebral malaria and malarial anaemia are complication of P.falciparum

e. P.falciparum is uncommon in peripheral blood

7. Leishmania

a. Braziliensis complex cause Mucocutaneous Leishmaniasis

b. Braziliensis complex cause Espundia

c. PKDL may occur after successful Visceral Leishmaniasis get treated

d. All of those

e. All except b

8. All are true except

a. Maurer’s dots signifies P.falciparum

b. Toxoplasma gondii is both zoonotic and opportunistic

c. Promastigotes not form of Typanosoma life cycle

d. Unlike sand fly for Trypanosomiasis tsetse fly is a vector of Leishmaniasis

e. Crescent shaped gametocytes signifies P.falciparum

9. P.falciparum is all of these except

a. Erythrocytic schizonts are 6-32 merozoites

b. Shows recrudescence

c. Incubation period is 18-40 days

d. RBC enlarged

e. Peripheral blood film usually negative

10. African tyrpanosomiasis is all of these except

a. Caused by Trypanosoma brucei

b. T.brucei rhodensiense common in East Africa

c. T.bruei rhodensiense endangers tourists, hunters and fishermen

d. Romana’s sign hint the disease

e. None of the above

11. Like Trypanosomes

a. Leishmania is haemoflagellate

b. Leishmania is zoonotic

c. Leishmania is intracellular parasite

d. a and b

e. All of the above

12. Giardia lamblia

a. Trophozoite has sucking disc to resist peristalsis

b. Cyst infect man

c. Trophozoite has Four pairs of flagella

d. Inhibit proximal small intestine

e. All are true

13. One is correct

a. Entamoeba coli causes Flask-shaped ulcers

b. Trichomonas vaginalis cyst infect man

c. Entamoeba histolytica cyst may contain RBC

d. Contractile vacuoles present in Giardia lamblia cyst

e. Isospora belli mature oocyst has four sporoblasts

14. One is incorrect

a. Trichomonas vaginalis is sexually transmitted

b. Balantidium coli cyst occur in pig faeces

c. Metronidazole is a drug of choice for Giardiasis

d. Liver abscess and pleuroopolmonary amoebiasis are E.coli extraintestinal pathogenesis

e. Entamoeba dispar ingest resemble E.histolytica

15. Incorrect sequence

a. Reduviid bug___Leishmaniasis

b. Anopheles Mosquito_____Malaria

c. Tsetse fly____African Trypanosomiasis

d. Flea____Plague

e. Tick____Arboviruses

16. Regarding Plasmodium

a. P.vivax and P.ovale relapse due to Hypnozoites

b. P.malariae has higher affinity to RBC

c. Sporozoites are infective stage

d.  Firstly noted in blood by Alphonse Laveran

e. All are true

17. Regarding malaria all are true but

a. Infants and young children are carriers in Tanzania

b. Severe when P.falciparum is in peripheral blood

c. Common in tropical and subtropical areas

d. Thin blood film for species

e. None of these

18. Pick the ‘old one out’

a. Leishmania donovani

b. Leishmania infantum

c. Leishmania tropica

d. Leishmania chagas

e.None of the above

19. Regarding Trypanosoma all are true but

a. T.brucei brucei infect only animal

b. Glossina palpalis main vector for T.brucei gambiense

c. Megasyndrome is common in African Trypanosomiasis

d. T.brucei often form epimastigotes

e. T.cruzi is Leishmania like  in nature

20. All are correct but

a. Isospora belli resemble cryptosporidium life cycle

b. Acanthamoeba and Balamuthia both cause Granulomatous Amebic Encephalitis

c. Plasmodium parasitophorous vacuole digest Hb

d.   b and c

e. None of the above

Answers: 1.b 2.c 3.e 4.e 5.d 6.c 7.d 8.d 9.d 10.d 11.e 12.e 13.c 14.d 15.a 16.e 17.e 18.c 19.c 20.e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s