Bacteriology In Medical Microbiology Mcqs. Version A

1. Vibrios are

a. Gram -ve comma shaped b. Oxidase +ve c. Strictly aerobes d. 2-3um long and 0.3um wide e. All of the above

2. Regarding Vibrios which is/are true

a. motile b. flagellated c. Microaerophilic vibrios are called campylobacter d. a and c e. All of these are true

3. Differential medium for V.cholarae

a. TCBS b. CLED c. KIA d. MCA e. XLDA

4. Vibrios can be classified into

a. 2 broad groups b. 4 broad groups c. Halophilic and non halophilic vibrios d. a and c e. None of the above

5. V.Parahaemolyticus and V.alginolyticus

a. Grow in TCBS medium b. They are non halophilic c. They are non cholera vibrios d. a and c e. None of the above

6. Cholera causative serotype of V.cholera are

a. O75, O1,O139 b. O1 and O193 c.O1 and O139 d. O1 e. O139

7. Regarding V.cholerae one is not true

a. Are either Inaba or Ogawa serotype b.1Litre/hour loss of fluid lead to hypovolaemic shock,acidosis and death c. Tetracycline is often a drug of choice d. Bacteraemia and gut epithelium invasion are common e. Enterotoxin of 84,000 M.Wt and Cholera toxin encoded by CtxAB gene are clue of pathogenesis

8. One is incorrect

a. V.parahaemolyticus causes self-limiting gastroenteritis b. V.vulnificus causes fulminating septicaemia c. V.alginolyticus cause ear infections d. Halophilic vibrios prefer pH 6.8-10.2 e. None of the above

9. Kanagawa phenomena is associated by

a. V.cholerae b. V.alginolyticus c. V.parahaemolyticus d. V.vulnificus e. None of these

10. V.cholerae is easily different to Non Cholera Vibrios as it is

a. Able to grow above 6%NaCl b. Grow at pH<5 c. More zoonotic d. Grow on TCBS medium e.Has antigen H

11. All are treatment to cholera except

a. Fluid and electrolyte replacement b. Chemotherapy including Tetracycline c. Prophylaxis to close contact d. segregate patients to avoid contamination e. Render patient non-infectious

12. One bacteria genera initially considered to be virus

a. Mycobacteria b. Clostridium c. Bacillus d. Chlamydia e.Enterobacteriaceae

13. From qn.12 above the reason behind are all these except

a. Unique life cycle b. Able to pass 0.45um filter c. Use host ATP d. Has either DNA/RNA e. None of the above

14. Unlike Elementary Bodies (EBs), Reticular Bodies (RBs) all are true except

a. Biologically active b. Intracellular c. Infectious d. Replicate e. Osmotically fragile

15. Regarding Clamydiaceae

a. Clinically are Trachoma and Chlamydophila b. Carryout protein, and lipid synthesis c. Lack rigid peptidoglycan e. All of the above

16. Chlamydia trachomas

a. Trachoma and Lymphogranulomatous venereum are biovars b. A,B,Ba,C Serovar Cause Trachoma, D-K Serovars Causes Urogenital Tract Infection and L1,L2,L2a,L2b,L3 causes Lymphogranulomatous venereum c. All of the above d. a and b e. None is true

17. Reiter’s syndrome is all of these except

a. Proctitis b. Polyarthritis c. Mucocutaneous lesion d. Conjunctivitis e. Urethritis

18. Post-streptococcal infections

a. Rheumatic haert disease, Glomerulonephritis, Septicaemia b. Septicaemia, Osteomylitis, Rheumatic Hert disease c. Rheumatic Heart Disease,Acute Glomerulonephritis, Erythema d. Anaemia, Erythema and Acute Otitis media e. None of the above

19. Differentiates Streptococci from Staphylococci

a. Oxidase b. Urease c. Catalase d. Protease e. None of the above

20. Streptococcus pyogenes

a. Mannitol utilization b. PYR +ve c. Lancefield group B c. Motile d. a and c e. None of the above

21. Responsible for Toxic Shock Syndrome and scarlet fever

a. Erythrogenic toxin b. Haemolysin O c. Streptokinase d. Diphosphoryridine nucleotidase e. Streptodornase

22. The latin Salmonella genus named after

a. Abbas G. Ngika

b. Daniel Elmer Salmon

c. Alexander Fleming

d. Louis Pasteur

e. John Snow

23. All are true about Salmonella genus member except

a. Oxidase +ve

b. H2S production

c. Gram -ve

d. Non-lactose fermenter

e. Ability to reduce nitrate to nitrite

24. Exclusively, all of the following infect Human except

a. S.Typhi (sero group D)

b. S.Cholaraesuis (sero group C1)

c. S.Paratyphi A (sero group A)

d. S.Paratyphi B (sero group B)

e. None of the above

25. Loss of which antigen results into non-motile salmonella

a. O antigen

b. Vi antigen

c. H antigen

d. Both a and c

e. None of the above

26. Bacteriemia with focal lesion (septicaemia) is commonly associated with

a. S.Paratyphi A

b. S.Paratyphi B

c. S.Cholaraesuis

d. S.Typhi

e. S.Enterica

27. The Arizona group of bacteria are

a. Gram-ve bacilli

b. Biologically and serologically  resembles salmonella

c. Type of salmonella associated with reptiles

d. a and b

e. All of the above

28. In qn.27, the group is often differentiated from salmonella by all of these except

a. Ability to liquefy gelatin

b. Ferment lactose and malonate

c. Inability to ferment D-tartrate or duclcitol

d. Absence of antigen O and H

e. All of the above

29. Typhoid Mary

a. Linked to Mary Mallon (1869-1938)

b. Typhoid fever in an asymptomatic person

c. Salmonella isolated from a carrier cooker

d. a and c

e. All of the above

30. Differentiates Staphylococci from Streptococci

a. Coagulase

b. Catalase

c. Oxidase

d. Capsule swelling test

e. Quellung reaction

 

 

 

 

 

 

 

Answers: 1.e 2.e 3.b 4.d 5.d 6.b 7.d 8.e 9.c 10.e 11.d 12.d 13.d 14.c 15.e 16.c 17.a 18.c 19.c 20.b 21.a 22.b 23.a 24.e 25.c 26.c 27.e 28.d 29.e 30.b

Advertisements

2 thoughts on “Bacteriology In Medical Microbiology Mcqs. Version A

    • I Understands; sometimes things happens by chance to build the most beautiful experiences by heart!
      Keep In Mind; I only survives the world with hearty love around friends who are, actually, intensively increasing abundantly, and fortunately You’re among.

      Good Lucky!
      But Hold a moment: May You please send me 1. Challenges 2. Procedures 3. Efforts you have had meet in your work, about your book! This is ’cause I, Myself, preparing to publish a Book, But it’s for the second time I do, though this time it’s a book and not a pamphlet!

      In Love We All Meet In Paradise, Olo Ze Best, & Thanx! GOD Be To Our Side!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s