Microbiology Mcqs. Version B

1. Causative agent of post partum fever is

a. M.pneumoniae

b.M.hominis

c. U.urealyticum

d. M.genitalium

e. None of the above

2. All are characteristics of Mycoplasma except

a. Pleomorphic

b. No cell wall

c. Smallest bacteria able to pass 200-450nm pores

d. Able to grow on cell free media

e.None of the above

3. Unlike Mycoplasma, L-form bacteria is/are

a. Able to revert to parental form

b. Complete resistance to penicillin

c. 15-30% gelatin or 2.5% agar in growth media enhance revertion

d. Affinity to mammalian cell membrane

e. a and c

4. Is the stain of choice for Mycoplasma staining

a. ZN stain

b. Gram stain

c. Auramine-rhodamine stain

d. Giemsa stain

e. None of the above

5. All Mycoplasma are facultative anaerobes except

a. M.hominis

b. M.pneumoniae

c. U.urealyticum

d. M.genitalium

e. a and c

6.In qn.5 above, the organism is

a. Anaerobe

b. Aerobe

c. Strictly aerobe

d. Strictly anaerobe

e. Capnophilic

7. After 2-6 days of incubation Mycoplasma colonies appears to be

a. Freid-egg

b. Segmented

c. Mucoid

d. All the above

e. None of the above

8. L-form bacteria results from

a. Spontaneous mutation

b. Enzymatic digestions

c. Effect of chemicals

d. All of the above

e. None of the above

9. One is most likely to result into L-form bacteria

a. Erythromycin

b. Rifampin

c. Penicillin

d. Gentamycin

e. Sulphonamide

10. L-form of Gram negative bacteria

a. Protoplast

b. Spheroplast

c. Cycloplast

d. Amphiloplast

e. None of the above

11. All are fungal characteristics except

a. Unicellular or multicellular

b. Cytoplasm contains ergosterol

c. Cell wall contains chitin

d. Nuclear membrane with haploid chromosome

e. Reproduce either sexually, asexually or both

12. Simplest fungus

a. Yeast

b. Mucor

c. Rhizoid

d. a and c

e. None of the above

13.Tangled mass of hyphae

a. Mycelium

b. Septate

c. Aseptate

d. All of these

e. Either of these

14. One is a dimorphic fungus

a. Cryptococcus neoformans

b. Mucor

c. Rhizoid

d. Candida albicans

e. Mushroom

15. Deuteromycetes

a. Fungi with unknown sexual phases

b. Fungi imperfectii

c. Are molds as well as yeast

d. All of the above

e.  a and b

16. Dermatophytes

a. Trichophyton

b. Microsporum

c. Epidermophyton

d. All of these

e. Only a and b

17. Choose the old one out

a. Basidiospore

b. Ascospore

c. Zygospore

d. Chlamydospore

e. None of the above

18. All are asexual reproduced by fungi except

a. Blastospore

b. Arthrospore

c. Chlamydospore

d. Ascospore

e. None of the above

19. Microconidia are predominant in

a. Trichophyton

b. Epidermophyton

c. Microsporum

d. b and c

e. None of the above

20. Macroconidia are predominant in

a. Trichophyton

b. Epidermophyton

c. Microsporum

d. a and b

e. None of the above

21. Macroconidia are club shaped in

a. Trichophyton

b. Epidermophyton

c. Microsporum

d. All of the above

e. Neither of the above

22. Pityriasis versicolor is caused by

a. T.capitis

b. T.cruri

c. M.furfur

d. C.neoformans

e. P.immitis

23. Discoverer of penicillin in 1928

a. Abbas G. Ngika

b. A. Einstein

c. A. Bradford Hill

d. Alexander Fleming

e. None of these

24. Penicillin producing fungi

a. P.immitis

b. P.verrucosa

c. P.mameffei

d. P.braziliensis

e. P.notatum

25. Incorrect order

a. T.capitis—scalp

b. T.cruris—groin

c. T.barbae—beard

d. T.pedis—smooth skin

e. T.unguium—nail

26. Staphylococcus aureus

a. Coagulase +ve

b. Beta haemolytic

c. Resembles S.saprophyticus by resisting Novobiocin

d. a and b

e. All of the above

27. S.saprophyticus is not all of the following except

a. Coagulase -ve

b. DNAse +ve

c. Mannitol fermentation

d. Phosphotase +ve

e. Novobiocin sensitivity

28. All deferentiates S.aureus from S.epidermidis except

a. Coagulase

b. DNAse

c. Mannitol fermentation

d. Phosphatase

e. None of the above

29. MRSA

a. M stands for Methoxazole

b. Currently, the drug of choice is Penicillin G

c. Associated with S.epidermidis

d. Beta lactamase is the case

e.  a and d

30. SSSS

a. Staphylococcal Scarlet Skin Syndrome

b. Exfolitive toxin produced by S.aureus is responsible

c. A skin disease of inner epidermis

d. A skin resemles Scalding

e. All of the above

31. All are extracellular virulence factors of Staphylococci except

a. Coagulase

b. Catalase

c. Teichoic acid

d. Hyaluronidase

e. DNAse

32. Spread factor of S.aureus

a. Catalase

b. Hyaluronidase

c. Coagulase

d. DNAse

e. Phosphatase

33. Staphylococci are

a. Facultative/obligate anaerobes

b. Motile

c. Gram -ve cocci in chain or pair

d. Catalase -ve

e. a and c

34. Enteroccoci are

a. Able to grow in high salt (6.5%) salt concentration

b. Lancefield group B

c. Dies rapidly at 40’c temp.

d. Methylene blue or bile-esculin hinder growth

e. All of the above

35.  All are true about streptococci except

a. Beta,alpha or gamma haemolytic

b. Rebecca Lancefield formed criteria for classifiation

c. M-protein is the major virulence factor especially for Group B S.pyogenes

d. Oftern there are 22 lancefield groups

e. None of the above

36.One is incorrect

a. Streptokinase—human plasminogen to plasmin

b. Erythrogenic toxin—TSS and scarlet fever

c. Streptodornase—polymerises DNA

d. Diphosphopyridine nucleotidase—kills leucocytes

e. None of the above

37. Lancefield group B

a. S.pyogenes

b. Hippurate hydrolysis

c. PYR +ve

d. Susceptible to bacitracin

e. None of the above

38. CAMP test

a. Christie,Arkin,Munch-Peterson

b. Four scientists discovery

c. Enterococci shows a positive result

d. All of the above

e. None of the above

39. E.faecalis

a. Normal enteric flora

b. Lancefield D

c. PYR +ve

d. Aesculin +ve

e. All of the above

40. One is the most great coonizer of the human vagina

a. Lactobacilli

b. S.agalactiae

c. S.gonorrhoea

d. G.vaginaalis

e. All of the above

41. Boundary between virus and bacteria is formed by

a. Rickettsia

b. Chlamydia

c. Mycolasma

d. Actinomycete

e. All of the above

42. Boundary between fungi and bacteria is formed by

a. Actinomycete

b. Dermatophyte

c. Rickettsia

d. Chlamydia

e. None of the above

42.The organism in qn.42 above resembles fungi by

a. Hyphae

b. DNA/RNA possession

c. Prokaryotic cell wall

d. Penicillin susceptibility

e. All of the above

43. The organism in qn.42 resembles bacteria by

a. Prokaryotic cell wall

b. DNA/RNA possession

c. Hyphae

d. Infection resemblance

e. None of the above

44. Pulex irritans, a flea associated with

a. Bubonic

b. Tonsillar and pneumonic

c. Pneumonic

d. Septicaemia

e. b and d

45. The chancroid (soft chancre) can be associated with all but

a. Herpes simple infection

b. Lymphogranulomatous venereum

c. Syphilis

d. Ducrey’s bacilli

e. None of the above

Dr. Abbas G. Ngika accounted a patient complaining from a chronic suppurative-granulomatous disease of the cervico-facial region. In the laboratory the doctor examined the pus from the lesion of the patient by carrying Gram stain and ZN stain. He observed a filamentous, Gram +ve bacilli microbe killed rapidly under excess oxygen. ( Answer qn.46-50, depending this clinical case).

46. The disease suspected by the doctor was

a. Nocardiosis

b. Mycetoma

c. Actinomycosis

d. Mucocutaneous Candidiasis

e. Normal flora lesion

47. The species mostly likely to be accounted by Dr. Ngika was

a. A.israelii

b. A.bovis

c. A.viscosus

d. A.naeslundii

e. N.braziliensis

47. Why the doctor carried out ZN staining

a. suspect an acid fast microbe

b. Check whether Nocardia was present

c. Look for an anerobic organism

d. An alternative to absence of further lab. reagents

e. a and b

48. The doctor was also able to culture the organism in

a. Corn Meal Agar

b. Sabouraud’s Dexytrose Agar

c. Thiogycolate medium

d. Thiosulfate-Citrate-Bile-Sucrose Agar

e.  a and b

49. The drug of chosen by the doctor is likely to be

a. Penicillin G for 3-4 weeks

b. Trimethoprim and sulfomethoxazole for more rapidly cure

c. Rifampin

d. a and b

e. Topical Azole

50. Under your microbiology knowledge, the other related organism(s) to the above clinical case is/are

a. Actinomycetes

b. Nocardia

c. Streptomycete

d. All of the above

e. Only b and c

Answers: 1.b 2.e 3.e 4.d 5.b 6.c 7.a 8.d 9.c 10.b 11.d 12.a 13.a 14.d 15.d 16.d 17.d 18.d 19.b 20.b 21.b 22.c 23.d. 24.e 25.d 26.d 27.a 28.d 29.d 30.d 31.c 32.b 33.a 34.a 35.c 36.e 37.b. 38.a 39.e 40.a 41.b 42.a 43.a 44.c 45.c 46.a 47.e 48.c 49.d 50.e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s